Tlf 31 70 74 60 - E-mail: line@hestekraefter.com

Hvad giver selvværd


Hvad giver selvværd


Har du lyst til at få nyheder fra Hestekræfter, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:


Hvordan hjælper jeg mit barn med at få en større selvfølelse?

Jeg talte i dag med en fantastisk mor til en dreng. Hun var bekymret for sin dreng, der blev mere og mere usikker på sig selv, specielt fordi de to drenge, han gerne ville lege med, havde det med at sætte af, på hendes dreng, når de tre var sammen. Moren reagerede ofte med at sige til drengen, ”så må du gøre noget, sige noget til dem.” -Og det kan udmærket sætte mig ind i. ”Sæt dine grænser barn”, får man som forælder lyst til at sige og bagefter rende over i skolegården og ruske lidt i de to drenge, for hvad bilder de sig ind? Evt. ringe til deres forælder og brokke sig over deres børn.

Men disse to reaktioner hjælper ikke dit barn i at få en stærkere selvfølelse.

Hvis du er så heldig, at have et barn der kommer hjem og deler oplevelsen af at være drillet, så har du allerede der, klaret dig godt som forælder. Men nu kommer kunsten i at få dit barn til, at ville dele noget med dig en anden gang:

Hvis du fortæller barnet, hvad det burde have gjort, eller skal gøre næste gang, får du også ubevidst fortalt dit barn, at det han gjorde, ikke var godt nok, og det var jo ikke din hensigt. Du går ydermere væk, fra den følelse dit barn har, og som jo er en del af livet og lige netop følelser i selvet og videre til en løsning du har fundet på. Det kan komme til, at give barnet at indtryk af, ikke at kunne klare situationen selv.

Jeg ved godt, at det er ubærligt at genopleve de følelser vi selv måske har oplevet i skolen, -være alene, følt dig forkert og alt muligt andet, det kan vække i os, men vi gør vores børn en tjeneste ved at være lyttende, nysgerrige og til rådighed uden at være bedre vidende. Så giver vi mulighed for barnet kan udvikle sin egen selvfølelse, en mulighed for at håndtere en ubehagelig følelse og komme videre i livet og vi gør det sammen, uden at vi voksne overtager den grimme følelse, gør den til vores projekt. Lyt til dit barn, evt. sig det lyder ikke rart (men kun hvis du oprigtigt mener det), du kan måske komme med en forespørgsel om han har brug for hjælp? Træk vejret dybt og vent på at dit barn når at tænke og mærke alle de følelser der er. Det kan tage flere dage og måske klare han resten selv.

Den anden reaktion, hvor vi får lyst til at ruske de to drenge, tænker jeg ikke jeg behøver at kommentere på. Jeg kender følelsen som forælder og jeg kan heldigvis godt se igennem drengenes opførsel og tænker i mit stille sind. De kæmper hårdt, for deres selvværd er ikke stærkt.

Jeg vil slutte af med et citat:

 

”..Nøglen til vellykkede familier hos mennesker, såvel som ulve, er et finde i de relationer og den tillid der er mellem de enkelte individer.”

Førerulve, Jesper Juhl


Stærkt selvværd?

Hvordan giver vi dog vores børn et stærkt selvværd i vores præstationssamfund, der hylder det vi KAN?

Få en nem hjemmeside med god support